Bli bättre löpare med varierad träning

Avkalle

Bli bättre löpare med varierad träning

För att utvecklas som löpare gäller det förstås att springa mycket och variera löppassen mellan tuffa intervallpass och lugnare långpass. Även om löpning bör vara grunden i träningsprogrammet går det inte löpträna hur många pass som helst eftersom skaderisken då blir för stor. Genom att lägga in annan typ av träning är det ändå möjligt att utveckla kondition och styrka.

Många som börjar med löpträning blir peppade när de märker att de på bara några månader springer både 5 kilometer och milen mycket snabbare än när de startade löpträningen. Tyvärr är det också vanligt att löpare efter något år eller några års träning hamnar på en platå eller kanske till och med blir sämre. Den försämrade formen kan till exempel beror på envisa löparskador som hälsporre, vadproblem eller löparknä. För att undvika skador och utmana kroppen är det därför smart att redan från början variera träningen. Här följer några tips på träningsformer att variera löppassen med.

Padel – allsidig träning

Padel har de senaste åren blivit en riktig folksport och det är inte svårt att förstå varför. Gemenskap, konditionsträning och rörlighet är bara några av fördelarna med padel. För att matcherna på padelbanan ska bli roliga och effektiva gäller det att välja ett padelracket som passar din spelstil och är av bra kvalitet. Hos Padelnest hittar du ett stort utbud av racketar för både nybörjare och proffs i olika vikt, material och design.

Cykling, skidåkning eller maskiner på gymmet

Något av det allra viktigaste för en löpare är att ha en bra kondition. För den som vill träna konditionen på andra sätt än genom löpning finns det mängder av sporter av välja mellan. Cykling är en populär motionsform som går att utföra både på landsväg och på stigar i skogen. Är vädret alltför ruggigt utomhus går det även att cykla på en spinning- eller motionscykel inomhus. När det är snö, is och kyligt på vintern är det extra bra att lägga in andra träningsformer i programmet. Några bra träningsformer på vintern är längdskidåkning utomhus eller någon av gymmets alla konditionsmaskiner såsom crosstrainer och roddmaskin.

Styrketräning för att undvika löparskador

Att styrketräna är något som många löpare gärna hoppar över men det är något som de flesta borde göra minst en gång i veckan. Med stark rygg, mage och ben ökar chansen att du håller dig skadefri och slipper tråkiga uppehåll från löpningen. Det går lika bra att träna hemma som på gymmet och styrketräningen behöver inte vara med tunga vikter. Olika former av styrka för benen, balansövningar och core-övningar är bra val för löparen.

Om författaren

kalle administrator

Lämna ett svar