Löpning och kompletterande styrketräning

Avkalle

Löpning och kompletterande styrketräning

När du springer mycket är det viktigt att du kombinerar löpningen med annan träning för bäst effekt. Att kombinera löpning med styrketräning är viktigt för att stärka kroppen. Styrketräning är bra för att minska risken för bland annat belastningsskador. När du styrketränar är det en bra idé att satsa på basövningar som exempelvis chins. För att kunna göra chins är det perfekt att ha en chinsstång hemma. När du har en chinsstång kan du träna chins varje dag om du vill. Det finns olika modeller när det kommer till chinsstänger, hitta en som passar bra hemma hos dig.

Styrketräning bygger upp kroppen

För att bli bättre på chins är det viktigt att du tränar regelbundet flera gånger i veckan. Chins en perfekt övning för att träna och bygga styrka i överkroppen. När du springer är det mest benen som får träning och överkroppen får inte den träning som behövs via löpning. Det finns massor med tips på nätet om hur du kan bli bättre på chins. Andra styrkeövningar som är bra att göra när du springer är knäböj, axelpress, bröstpress, latsdrag och rodd. Om du har löpning som din primära träning kan du styrketräna för att bibehålla din styrka. Då räcker det med 1-2 styrkepass per vecka om du tränar igenom hela kroppen.

Hälsoeffekterna av olika träningsformer skiljer

Löpning har många hälsoeffekter, vilket även styrketräning har. Om du kombinerar dessa två kan du verkligen gynna din hälsa. Styrketräning har många fördelar, bland annat att minska belastningsskador i rygg och axlar. Smidighet och styrka är två saker som du har svårt att få ut av löpning. Du kan även minska stress och ångest genom löpträning.

Styrketräning och konditionsträning är optimalt för hälsan

Oavsett vad du tränar behöver du både konditionsträning och styrketräning för att få optimal effekt på hälsan. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla vuxna utför både pulshöjande aktiviteter och muskelbyggande träning. Konditionsträning handlar om uthållighet medan styrketräning handlar om muskeluppbyggnad. Något som är extra viktigt att fokusera på när det kommer till styrketräning är bålen och ryggen. En stark bål och rygg är väldigt gynnsamt för löpningen.

Om författaren

kalle administrator

Lämna ett svar