Årsarkiv 1 december 2021

Avkalle

Tips för att slippa löparmage

Efter en tids regelbunden löparträning brukar de flesta människor börja uppleva de många fördelarna som springandet innebär. Det första många talar om är den där kicken som känns så underbar och som nästan ger en euforisk känsla. Andra saker som löpningen ger är en bättre allmänkondition, en slankare kropp och en styrka du kanske inte upplevt förut.

Förutom alla fördelar som löpningen innebär har den dock också med sig några ovälkomna surpriser för vissa personer. Till de vanligaste hör krämpor som löparknä och kramper, och till de otrevligaste problem med magen. Så kallad löparmage drabbar majoriteten vid något tillfälle och brukar yttra sig i plötslig diarré, gaser och till och med kräkningar under eller efter träningspasset. Som tur är brukar problemet i de flesta fallen inte vara så länge, och det finns metoder att undvika det, exempelvis genom att skaffa en bra toalettstol och att se över kosten du äter innan träningen. Läs vidare för några bra tips och råd.

Skaffa bra rutiner

Anledningen till att just magen och tarmarna kan ta stryk när du springer är att blodet och syret i din kropp riktas åt dina ben och muskler istället för matsmältningssystemet, och att det därmed får svårare att jobba. Många löpare drabbas en bit in i passet av att de bara måste gå på toa, och ofta gäller det att snabbt hitta ett träd att gömma sig bakom. Efteråt känns det bättre, men samtidigt inte särskilt trevligt att fortsätta springa. Även om problemet inte är farligt kan det vara både besvärande och genant, och något du helst vill slippa uppleva igen.

Det första du bör göra för att komma till bukt med problemet är att inte äta något innan träningen och att låta det gå minst ett par timmar innan du sätter igång. Det låter maten passera magen och du drabbas inte av uppstötningar eller illamående. Försök gärna också att äta näringsrik mat som inte är för tung.

I samband med att du ser över kostrutinerna bör du även försöka skaffa en regelbundenhet i när du går på toaletten, då kroppen ”lär” sig när du ska göra ifrån dig precis som den kan bli van vid att äta eller sova vid vissa tider. Det är viktigt att du trivs i ditt badrum så att du är avslappnad när du är där, och med en snygg toalettstol och lite fina inredningsdetaljer är du redan på god väg. Ett annat tips är också att skaffa en pall till toalettstolen som låter dig sitta med upphöjda knän då det underlättar för de flesta.

Variera träningen

Din kropp mår bra av varierad träning eftersom det ger nya utmaningar och får olika delar av musklerna att arbeta. Som löpare är det viktigt med balans- och core-träning, och genom att stärka musklerna i mellangärdet hjälper du ditt tarmsystem att jobba bättre. Något så enkelt som några situps vid slutet av passet, samt en skön stretching av hela mittpartiet är också fördelaktiga för att undvika framtida kriser när du springer.

Avkalle

Löpning och kompletterande styrketräning

När du springer mycket är det viktigt att du kombinerar löpningen med annan träning för bäst effekt. Att kombinera löpning med styrketräning är viktigt för att stärka kroppen. Styrketräning är bra för att minska risken för bland annat belastningsskador. När du styrketränar är det en bra idé att satsa på basövningar som exempelvis chins. För att kunna göra chins är det perfekt att ha en chinsstång hemma. När du har en chinsstång kan du träna chins varje dag om du vill. Det finns olika modeller när det kommer till chinsstänger, hitta en som passar bra hemma hos dig.

Styrketräning bygger upp kroppen

För att bli bättre på chins är det viktigt att du tränar regelbundet flera gånger i veckan. Chins en perfekt övning för att träna och bygga styrka i överkroppen. När du springer är det mest benen som får träning och överkroppen får inte den träning som behövs via löpning. Det finns massor med tips på nätet om hur du kan bli bättre på chins. Andra styrkeövningar som är bra att göra när du springer är knäböj, axelpress, bröstpress, latsdrag och rodd. Om du har löpning som din primära träning kan du styrketräna för att bibehålla din styrka. Då räcker det med 1-2 styrkepass per vecka om du tränar igenom hela kroppen.

Hälsoeffekterna av olika träningsformer skiljer

Löpning har många hälsoeffekter, vilket även styrketräning har. Om du kombinerar dessa två kan du verkligen gynna din hälsa. Styrketräning har många fördelar, bland annat att minska belastningsskador i rygg och axlar. Smidighet och styrka är två saker som du har svårt att få ut av löpning. Du kan även minska stress och ångest genom löpträning.

Styrketräning och konditionsträning är optimalt för hälsan

Oavsett vad du tränar behöver du både konditionsträning och styrketräning för att få optimal effekt på hälsan. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla vuxna utför både pulshöjande aktiviteter och muskelbyggande träning. Konditionsträning handlar om uthållighet medan styrketräning handlar om muskeluppbyggnad. Något som är extra viktigt att fokusera på när det kommer till styrketräning är bålen och ryggen. En stark bål och rygg är väldigt gynnsamt för löpningen.

Avkalle

Transportlöpning

Om du har svårt att få in träningen i din vardag är transportlöpning ett väldigt bra alternativ. För att transportlöpningen ska vara hållbar behöver du ha ett rimligt avstånd till jobbet. Om du själv styr över valet av kontor kan du försöka hitta ett kontor som ligger inom en mil från din bostad. Om du är sugen på att byta kontor för att kunna springa till jobbet kan du kolla in Workaround där du kan hitta din nästa kontorsplats. Workaround är en flexibel förmedlingstjänst av kontor. Du kan genom Workaround hitta en bra lösning som passar både ditt arbete och din träning.

Investera i en löparryggsäck

Transportspringa kan du göra antingen till jobbet, från jobbet eller båda vägarna. Allt beror på hur långt du har till jobbet och hur mycket som du har tänkt att träna. Om du ska springa till jobbet är det bra om det finns dusch på kontoret. Om det inte finns kan du kolla om det inte ligger något gym i närheten där du kan duscha. För att transportlöpningen ska fungera bra är det viktigt att hitta en löparryggsäck där du kan stoppa dina kläder som du sedan ska jobba i. Ett tips är att packa din löparryggsäck dagen innan om du ska springa direkt på morgonen. Om du inte vill ha dina kläder och duschgrejer i ryggsäcken kan du planera och ta med dig sakerna du behöver till kontoret dagen innan.

Planera i förväg

För att träningen och löpningen till kontoret ska bli av är det viktiga att du planerar. Planera din träningsvecka redan på söndagskvällen. Bestäm vilken väg som du har tänkt använda som löpsträcka och hur du ska transportera dig den andra vägen du inte har tänkt springa. Om du ska löpträna direkt på morgonen behöver du tänka på frukost. Om du inte vill äta innan du sticker iväg på morgonen behöver du ha en plan för var du ska köpa din frukost eller om du tar den med dig i din löparryggsäck. Om du ska transportlöpa hem efter jobbet kan det vara en fördel att ha ett mellanmål med dig som du kan äta innan du beger dig hemåt.

Avkalle

Åk miljövänligt när du ska springa på nya ställen

Alla vet vid det här laget att miljön tar stor skada av all trafik. Men genom att fler väljer elbilar kan utsläppen minska. Om du älskar löpning och att upptäcka nya ställen att springa på är en elbil ett bra alternativ. Då kan du på ett miljövänligt sätt åka runt och springa på nya ställen. Du kan även med gott samvete åka runt och delta i olika lopp. För att göra elbilsägandet enklare och billigare är en laddbox bra att installera hemma. En laddbox gör att du kan ladda bilen till ett lägre pris än vid publika laddstationer. Du har med en laddbox installerad hemma alltid en fulladdad bil på morgonen.

Ladda smart

När du väljer en laddbox där det är möjligt att ladda smart kan du spara mycket pengar. Du kan genom smartladdning styra laddningen till de tidpunkter på dygnet när priset är som lägst. Det innebär praktiskt att du inte startar laddningen direkt när laddkabeln kopplas in i bilen utan laddningen schemaläggs till senare när nätet är mindre belastat.

Miljöombyte är bra för din löpning

Med en elbil kan du med gott samvete utforska din närmiljö men även åka längre bort för att utveckla din löpning. Det är oftast bra att löpträna på olika ställen för att kunna utveckla din löpning på ett bra sätt. Att springa på olika underlag utvecklar fötterna och gör dem starkare. När du springer där det är kuperat tränar du också upp löpningen, speciellt om du inte är van vid det. När du ska springa på nya ställen är det bra att ha kollat upp slingan du tänker springa och var du kan parkera. Ha även en tydlig plan för ditt löppass. Sinnet kan också uppskatta ett miljöombyte.

Kolla räckvidden för elbilen

När du åker iväg med din elbil är det bra att ta med dig extra kläder, vatten och något att äta efter passet. Kontrollera även att elen kommer att räcka fram och tillbaka. Om elen inte räcker behöver du kolla var närmaste publika laddstolpe finns. Du vill helst inte att bilen ska bli utan el.

Avkalle

Bästa maten för löpare

När du löptränar förbränner du massor av kalorier och därför kan du äta vad som helst, eller? Det stämmer delvis, men inte helt. När du löptränar behöver du äta tillräckligt så att du har energi för att orka springa, men du behöver inte mer energi än vad du gör av med.

Hur mycket bör jag som löpare äta?

För att kroppen ska orka springa långt och för att undvika skador bör du som löpare alltid äta så att du har tillräckligt med energi för att orka träna. Detta gäller framför allt om du springer långpass. Tränar du mycket bör du äta mer än en person som inte tränar. Du bör dock inte frossa i mat bara för att du börjat löpträna eftersom du då riskerar att gå upp i vikt.

Vilka livsmedel bör jag undvika eller äta måttliga mängder av?

Generellt sätt behöver du inte undvika några livsmedel när du tränar löpning, men om du vill uppnå resultat bör du äta en hälsosam kost. Det innebär en balanserad och varierad kost som ger dig tillräckligt med vitaminer, mineraler, protein, kolhydrater och fett. Det är en god idé att följa Livsmedelsverkets rekommendation. Läsk, godis, kakor, bakverk, snacks, alkohol, snabbmat och liknande tillför lite näring och bör därför undvikas eller ätas i mycket måttliga mängder.